home - zingeving en ethiek bij dementie - mediteren - contact

 

Blog: Maak tijd voor levensvragen

Ik mocht vorige maand een lezing houden over zingeving bij ouderen en hun mantelzorgers. Ik had mijn verhaal goed voorbereid: een leuke presentatie, inhoudelijke variatie en voorbeelden uit de praktijk. Maar volgens mij vonden de aanwezigen het onderlinge gesprek het boeiendst…

Dat onderlinge gesprek was gelukkig ook onderling van de lezing. Eerst legde ik uit wat zingeving nu eigenlijk is. Ieder mens is op zoek naar zin. Dat kan heel alledaags zijn. Als je opstaat en denkt: 'Ik heb zin om naar mijn werk te gaan.' Of: 'Ik heb zin in vakantie.' Je ervaart zin om iets te gaan doen, of hebt ergens zin in. Daar leef je op dat moment voor of naar toe.
Zingeving kan ook een laag dieper gaan. Je kijkt dan wat je werkelijk van waarde vindt in je leven, wat je écht belangrijk vindt. Dat overstijgt het alledaagse, het zijn grotere waarden en doelen. Bijvoorbeeld dat je je werk doet, omdat je graag andere mensen wilt helpen; je wilt iets voor anderen betekenen.
Ook vragen als: Wat is de zin van mijn leven? Hoe kijk ik aan tegen het levenseinde?

Bij zingeving staan we meestal niet dagelijks stil. Zingeving is als je ademhaling: meestal ben je je er niet van bewust, totdat je in ademnood komt.
Zo is het ook met zingeving: vaak ben je je er niet van bewust en leef je je leven. Als er echter veranderende situaties zijn in je leven, vooral vervelende situaties, komt zingeving boven. Je stelt je dan de vraag: wat vind ik belangrijk? Wat is van waarde? Wat geeft mijn leven zin?
Vaak uit zingeving zich in levensvragen: vragen over belangrijke thema's in het leven. Thema's die 'zin' geven.

En daarom gingen we elkaar tijdens de lezing in tweetallen levensvragen stellen, met behulp van de levensvragen van Man bijt hond. Dat sloeg aan! Deelnemers stelden elkaar levensvragen als: 'Wat was de mooiste dag uit uw leven?' 'Bent u bang voor de dood?' 'Welke dag zou u graag nog eens overdoen?' 'Wie bent u?'

Ik had zo mijn best gedaan op de lezing, maar na afloop kreeg ik vooral reacties op dat (korte) onderdeel van de lezing. En daar was ik blij mee! Want dat is zo belangrijk: elkaar levensvragen stellen. Tijd maken voor zingeving en ontdekken wat werkelijk van waarde is in je leven.
Tijdens de lezing bleek wel: niet alleen ouderen hebben behoefte aan tijd voor levensvragen, maar de deelnemers aan de lezing net zo! Levensvragen zijn voor jong en oud! Maak er tijd voor!



 
 
© Tim van Iersel - 2015 - Alle rechten voorbehouden